top of page

Geologia

Formació de la serra

La Serra Gelada es va formar durant el plegament alpí,el cual fou causat per la pressió entre dos plaques continentals,durant el Mioceno.Asique forma part del conjunt de cadenes alpines que envolten el occidental.Los plecs de la Serralada Bètica tenen una orientació general OSO-ENE, encara que en les proximitats de l'estret de Gibraltar giren i, a través de l'Arc de Gibraltar, la serralada continua pel nord d'Àfrica. En lacordillera és possible diferenciar dues grans unitats:
Les Zones Internes i les Zones Externes. les Zones
Externes estan constituïdes per roques sedimentàries de
edat triàsica a miocena inferior que van dipositar en
el marge continental sudibérico. Les Zones Internes
estan formades per roques metamòrfiques, ígnies i
sedimentàries del Paleozoic i del Triàsic
dipositades a l'Est d'Iberia, en un microcontinente
denominat bloc de Alborán o Mesomediterrani.
En les Zones Externes és possible diferenciar dos
subunitats: el Subbético, molt deformat i amb
sediments marins d'aigües profundes des del Juràssic mitjà fins al Oligocè; i el Prebètic, menys deformat i amb sediments d'aquesta
edat dipositats en mitjans marins de menor profunditat. La regió d'Altea es troba situada a l'extrem nord-oriental del Prebètic, en el denominat Prebètic d'Alacant que posseeix característiques peculiars respecte als prebéticos "normals".

Vistes

Desde el cami del far es podien ver les serres següents:Cabeçó d´or, Sierra Cortina, Puig Campana, Ponoig, Serrella, Aixortà, Sierra de Bernia, Sierra de Oltà, Morro de Toix i el Penyó de Ifach.

Tipus de sòl i fòssils

Tots aquests relleus són roques sedimentàries amb fòssils marins. Abans de la seva formació eren sediments costaners i marins poc profunds que es van dipositar a la vora d'un continent format per la placa Ibèrica (que es fondria amb l'Euroasiàtica en una sola originant els Pirineus, en el context de l'orogènia Alpina: xoc de plaques africana, Ibèrica, microplaca Mesomediterránea i Euroasiàtica amb formació de Pirineus i Serralada Bètica).

Si mires al capdavant veuràs unes marques a la roca. Són fòssils d'uns curiosos mol·luscs bivalves, els condrodontos.
Aquests estranys animals, ja extingits, es trobaven fa més de 100 milions d'anys en el fons marí de la Serra Gelada. Vivien semisoterrats verticalment en monticles de fang, de forma semblant a l'actual nacra.

Afloraments magmàtics

Prop d´aquest parc natural hi han uns afloramentes magmàtics,originats per un volcan,no molt profund,y amb la solidificacío va terminar originant eixes roques magmàtiques.

Penya-segats

Fa uns 70 milions d'anys l'Àfrica es va desplaçar cap al nord i va topar amb la península Ibèrica, originant diverses cadenes muntanyoses a Europa. Els materials que formen la Serra Gelada es van plegar, donant com a resultat l'actual inclinació que observem en els seus estrats.
Les roques on hi ha la cova del Bou tenen un color clar, són calcàries. Si ara mires cap a la part més alta de la serra per sota de les antenes, podràs veure de nou aquestes calcàries.
Com és possible que les mateixes roques estiguin separades per més de 170 metres a la vertical?
La resposta està en una gran fractura o falla que va provocar el lliscament de les roques. Des que es va formar aquest relleu escalonat, l'aigua s'ha encarregat d'esculpir i modelar les roques en un procés lent, però constant, excavant els petits barrancs que tens a la vista.

Les dunes

Les dunes es varen formar per el transport de materials sorrencs per mitjà de l´airemformant així dunes trepadores.Aquest fet va poder ser posible per una glaciació que hi hagué fa uns 75.000 anys,el qual va fer que el nivell de láigua baixara i deixara al descobert grans etensions de sorra.

© 2023 por NÓMADA EN EL CAMINO. Creado con Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page